Nyheter

Ändra lagstiftningen kring riskkapitalbolagens inkomster

Kammarrätten gav riskkapitalbolaget Nordic Capital rätt mot Skatteverket, som förlorar 702 miljoner i ytterligare arbetsgivaravgifter. Domen är en stor missräkning för Skatteverket som under lång tid har granskat riskkapitalbranschen och anser att bolagens inkomster ska beskattas som lön, inte kapital.
– Nu får det vara nog; det är dags att ändra på lagstiftningen. Detta är i hög grad en politisk fråga och handlar om hur vi ser på samhällets utveckling och på rättvisa, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Carried interest är en modell där delägare som får en utdelning från det företag de är aktiva i kan beskatta delar av denna utdelning som kapitalinkomst. Skatteverket har i flera eftertaxeringsbeslut ansett att Carried interest är en prestationsbaserad inkomst, som ska beskattas som inkomst av tjänst.
Vänsterpartiet delar Skatteverkets uppfattning, att inkomsten ska beskattas som lön, inte kapital, och har motionerat om detta i riksdagen.

– Det är helt uppenbart så att det råder stor och skadlig oklarhet kring den här lagstiftningen, där oerhört resursstarka personer och företag med möjlighet att anlita egen juridisk expertis, kan utnyttja situationen till sin fördel, säger Ulla Andersson.

Kopiera länk